Oletko menossa ensimmäistä kertaa kesätöihin? Tiesithän, että myös sinulla kesätyöntekijänä on vastaavat oikeudet kuin muillakin työntekijöillä tulla kohdelluksi oikeudenmukaisesti ja tiettyjen työelämän pelisääntöjen mukaan.
Kesätyön aloittaminen on aina jännittävää ja sinulla voi olla etukäteen monia kysymysmerkkejä kesätyöpaikkaan liittyvien käytänteiden suhteen. Useimmissa kesätyöpaikoissa onneksi nämä asiat ovat jo lähtökohtaisesti kunnossa, eikä sinun tarvitse huolehtia ns. perusoikeuksien toteutumisesta työntekijänä.
On kuitenkin hyvä oppia tunnistamaan, mikäli väärinkäytöksiä esiintyy. Tämän artikkelin luettuasi olosi on toivottavasti huolettomampi!
Ennen kesätyön alkamista
Työsopimus. Ensinnäkin, työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti ja sinulla on oikeus vaatia kirjallisen sopimuksen laatimista, vaikka työnantaja ehdottaisi asian olevan vain suullisesti sovittuna kunnossa. Kirjallinen työsopimus on turvasi, mikäli kohtaat työssä sovituista ehdoista poikkeavia odotuksia. Voit lukea lisää työsopimuksen keskeisistä sisällöistä Työsuojelun nettisivuilta
Ohjeistus työn aloituksesta. Mikäli koet että työnantaja ei ohjeista sinua riittävästi työn aloitukseen liittyen, olethan itse aktiivisesti yhteydessä työnantajaan. Kysyminen on aina hyvästä, oli se sitten ennen tai jälkeen työsuhteen alun.
Erityisesti ensimmäisen työpäivän käytännöt (ottaako eväitä mukaan, saako työpaikalta työvaatteet, kuinka pitkä työpäivä on) olisi hyvä saada selville ennen työn aloitusta, koska se hälventää huomattavasti työn aloitukseen liittyvää jännitystä. Työnantajan pitäisi kuitenkin muistaa itse huolehtia nämä asiat kesätyöntekijöiden tietoon hyvissä ajoin, koska se on jo osa perehdytysprosessia.
Työsuhteen aikana
Perehdytys. Jokaisella uudessa työssä aloittavalla on oikeus saada kunnollinen perehdytys tehtävään. Perehdytyksen aikana sinulle pitäisi tulla selväksi kaikki olennaiset työntekoon ja työpaikalla toimimiseen liittyvät käytännöt. Perehdytyksen ei pitäisi olla vain ensimmäisen tunnin briiffaus, vaan jatkua niin kauan, kunnes pystyt suoriutumaan työtehtävistäsi varmoin ottein ja viihtymään osana työyhteisöä.
Työaika. Työaikasi riippuu siitä, mitä työehtosopimusta noudatetaan ja mitä työsopimukseen on kirjattu. Laki rajoittaa alle 18-vuotiaiden työntekoa työajan osalta. Ylitöitä tai muuta työsopimuksesi määrittämän työajan ulkopuolista työtä ei ole pakko tehdä, mutta mikäli niitä teet, tulee niistä saada asianmukainen korvaus. Voit lukea lisää työaikalaista Työsuojelun nettisivuilta
Työturvallisuus. Työnteon tulee aina olla turvallista. Erityisesti teknisen alan työpaikoissa noudatetaan tarkkoja työturvallisuusohjeita ja -käytäntöjä. Työnantajan vastuulla on huolehtia siitä, että sinulla on asianmukaiset työvälineet ja että olet perillä olennaisista työntekoosi liittyvistä turvallisuusasioista, ettei vahinkoja satu.
Palkanmaksu. Palkanmaksun tulee sujua, kuten sen on luvattu. Sinun kannattaa varmuuden vuoksi pitää kirjaa omista työtunneistasi, jotta voit palkkalaskelmasta tarkistaa, että sinulle on maksettu esimerkiksi kaikki lisät, joihin olet oikeutettu. Palkkalaskelma tulee saada työnantajalta jokaisen palkanmaksun yhteydessä.
Lomat ja sairaslomat. Myös kesätyöstä kertyy lomapäiviä, mikäli työtä on vähintään siihen vaadittavan minimimäärän kuukaudessa. Voit sopia työnantajasi kanssa, pidätkö kertyvät lomapäivät vapaana työsuhteen aikana vai maksetaanko niistä sinulle lomakorvaus työsuhteen päätyttyä.
Myös kesätyöntekijöillä on oikeus sairaslomaan sairastapauksen sattuessa. Selvitä työnantajaltasi, vaaditaanko sairastapauksessa lääkärintodistus vai riittääkö oma ilmoitus.
Palaute. Olet oikeutettu saamaan palautetta työstäsi. Mikäli työnantajasi tai työtäsi ohjaava henkilö ei mielestäsi anna sinulle tarpeeksi palautetta työstäsi, pyydäthän sitä itse aktiivisesti. Palautteen hakeminen ja saaminen voi tuntua erityisesti ensimmäisessä työpaikassa pelottavalta, koska työssä haluaa suoriutua hyvin. On kuitenkin sinun etusi tietää, teetkö työtä oikein, jotta voit suoriutua entistä paremmin. Positiivisesta palautteesta saa myös uutta puhtia työntekoon!
Oikeudenmukainen kohtelu. Jokaisella, riippumatta asemasta, tehtävästä tai henkilökohtaisista tekijöistä, on oikeus tulla kohdelluksi kunnioittavasti työpaikalla. Kunnioituksen tulee toki olla vastavuoroista – muista myös velvollisuutesi sinulle annetun tehtävän huolellisessa hoitamisessa ja toimi työnantajasi ohjeiden mukaan.
Puuttuminen väärinkäytöksiin. Mikäli kohtaat epäasiallista kohtelua työpaikalla tai havaitset työnantajan rikkovan työsopimuksesi ehtoja, voit pyytää apua asian selvittämiseen esimerkiksi työpaikan luottamusmieheltä, työsuojeluvaltuutetulta tai vastaavalta edustajalta. Voit myös pyytää apua esimerkiksi vanhemmiltasi tai olla yhteydessä työsuojeluviranomaisten neuvontaan. (LINKKI)
Kesän jälkeen
Lomakorvaukset. Mikäli et ole pystynyt pitämään kesätyökuukausiltasi kertyviä lomia vapaapäivinä pois työsuhteen aikana, olet oikeutettu lomakorvaukseen, joka maksetaan työsuhteen päättyessä.
Työtodistus. Sinulla on oikeus myös työtodistukseen. Työtodistus voi olla tärkeä, kun haet seuraavaa työpaikkaasi – se on ikään kuin suositus edelliseltä työnantajaltasi seuraavalle siitä, miksi sinut kannattaisi palkata. Työtodistus on ns. perusmuodoltaan hyvin suppea, mutta se voi olla myös laajempi arvio työskentelystäsi.
Mikäli työnantajasi ei erikseen sinulta kysy, millaisen työtodistuksen haluat, kannattaa sinun pyytää siitä laajempi, arvion sisältävä versio. Arviota ei anneta automaattisesti, eikä työnantaja välttämättä sitä ehdota, mutta sinulla on siihen halutessasi kuitenkin oikeus.
Tsemppiä tulevaan kesään ja ikimuistoisia kesätyöhetkiä!