23.5.2024 08:09
Uudessa työpaikassa aloittaminen on aina jännittävää, varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen kesätyöpaikkasi.
Tästä artikkelista saat muutamia vinkkejä siihen, kuinka voit saada kesätyökokemuksesta mahdollisimman paljon irti.
Tutustu työelämän pelisääntöihin
Työsopimus, perehdytys, työturvallisuus, lomakorvaus, työtodistus. Muutamia esimerkkejä olennaisista työsuhteisiin ja työelämään liittyvistä peruskäsitteistä, jotka jokaisen töitä tekevän on hyvä ymmärtää.
Aiemmassa artikkelissamme käsittelimme kattavasti kesätyöntekijöiden oikeuksia työsuhteen eri vaiheissa. Tutustu artikkeliin täällä ja ota työelämän pelisäännöt haltuun tai tarkista tietämyksesi, jotta voit huolehtia saavasi oikeudenmukaisen ja positiivisen kesätyökokemuksen!
Ole utelias ja aktiivinen
Kesätyöntekijällä, kuten kellä tahansa työntekijällä on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia työntekijänä. Työ tulee mm. suorittaa työnantajan ohjeistuksen mukaisesti, turvallisesti, huolellisesti, muita ihmisiä kunnioittaen ja asetettujen laatukriteerien mukaisesti.
Kysy ja kuuntele. On siis tärkeää kuunnella työnantajaa tarkkaan, mutta sitäkin tärkeämpää on kysyä. Kukaan ei ole ajatustenlukija, joten työnantajasi ei välttämättä voi tietää, mikäli ohjeistus ei ollutkaan riittävä juuri sinulle. Jokaisella on myös oma tapansa oppia, eikä yksi malli välttämättä sovi kaikille. Näin ollen vaikka työnantajan kuuluu huolehtia kattavasta perehdytyksestä, on sinun vastuullasi selventää asioita, mikäli olet yhtään epävarma ymmärryksestäsi tai osaamisestasi.
Muista, ettei kesätyöntekijän odoteta osaavan kaikkea heti, vaan olet siellä oppimassa työntekoa. Ota siis aikasi ja kysy, mikäli jokin askarruttaa. Tyhmiä kysymyksiä ei ole tai niitä ole liikaa, mikäli niillä pyritään varmistamaan huolellinen ja turvallinen suoritus sekä positiivinen työkokemus.
Pyydä ja anna palautetta. Työnantajan tulisi toki aktiivisesti sinulle palautetta antaa, mutta mikäli koet saamasi palautteen olevan riittämätöntä, voit käydä työnantajasi kanssa keskustelun siitä, millaista palautetta kaipaat ja millä tavalla. Palautteenanto on vastavuoroinen prosessi – sinulla on oikeus ja velvollisuus antaa palautetta myös työnantajallesi työntekoosi vaikuttavista käytännöistä.
Verkostoidu. Erilaisten ihmisten tunteminen voi osoittautua elämän varrella korvaamattoman tärkeäksi voimavaraksi, erityisesti työnhaussa. Pyri siis tutustumaan heti ensimmäisestä työpaikastasi alkaen työkavereihisi, esihenkilöihisi, seurakuntalaisiin ja yhteistyötahoihin. Jättämällä itsestäsi positiivisen kuvan voit kenties joku päivä saada mahdollisuuksia, joita et olisi osannut etukäteen arvata.
Katse kohti tulevaa
Seuraava kesätyö. Kesätyön päättyessä kannattaa jo ajatella seuraavaa kesää ja tulevaisuuden työmahdollisuuksia. Monet tekevät kesätöitä samassa paikassa useampana vuonna, mikäli he ovat itse tykänneet työstä ja suoriutuneet siinä siten, että työnantaja on tyytyväinen. Kesätyöntekijöiden rekrytointiprosessi on työnantajalle kevyempi, mikäli hänellä on tiedossa hyviä tuttuja tekijöitä edellisvuosilta.
Mikäli siis pidit kesätyöpaikastasi ja tiedät tarvitsevasi töitä myös seuraavana kesänä, kysele ennen työsuhteen päättymistä seuraavan kesän työmahdollisuuksista. Sinun ei tarvitse vielä sitoutua mihinkään, mutta kiinnostuksen ilmaiseminen jättää oven auki kesätyöpaikkaan.
Osa-aikatyö. Mikäli opiskelet päätoimisesti ja kaipaat lisätuloja arkeesi, voit myös tiedustella, mikäli työnantajalla olisi tarjota sinulle osa-aikatyötä talvikauden aikana. On tyypillistä, että osa-aikatyö löydetään nimenomaan kesätyön kautta, mutta tämä toki riippuu tehtäväalasta ja työnantajasta.
Suosittelija. Mikäli asiat ovat sujuneet hyvin kesätyöpaikassasi, kannattaa sinun kysyä työnantajaltasi, mikäli voisit käyttää häntä suosittelijana jatkossa kun haet töitä. Työnantajat ovat hyvin tottuneita tähän, joten sinun ei yhtään kannata miettiä, kehtaatko kysyä suositusta. Vaikka olisit jo pyytänyt päästä töihin samaan paikkaan myös seuraavana kesänä, voit silti pyytää suosittelijaa – työnantaja kyllä ymmärtää, ettei työnhakua jätetä yhden kortin varaan. Suosittelija voi olla tärkeä valttikortti työnhaussa.
Muista, että kysyminen kannattaa aina. Ja muista myös nauttia – kesätöiden kautta voit päästä kokeilemaan erilaisia työtehtäviä, joita et välttämättä enää myöhemmin elämässäsi tee ja saada kenties myös uusia ihmisiä elämääsi!