12.5.2023 14:32
Kesätyö on monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään. Kirkko ja seurakunnat tarjoavat kesätyöpaikkoja myös alle 18-vuotiaille, jolloin on hyvinkin mahdollista, ettei hakijalla ole vielä paljoa työkokemusta.
Työhakemuksen kirjoittaminen voi tuntua haastavalta ilman työkokemusta mistä kertoa, mutta sinulla voi olla paljon enemmän tarjottavaa työnantajalle kuin mitä uskotkaan. Mitä siis kirjoittaa hakemukseen?
Aloita motivaatiosta
Työnantajalle kesätyöläisen asenne on tärkeää. Hän kyllä ymmärtää, ettei sinulla ei ole työkokemusta, jos olet hakemassa ensimmäistä kesätyöpaikkaasi. Kerro alkuun miksi haluat kesätöihin ja miksi haluat töihin juuri hakemaasi paikkaan. Älä kuitenkaan sano, että haet kesätöitä, koska haluat ansaita rahaa – raha on hyvä motivaattori sinulle, mutta ei välttämättä työnantajalle.
Kerro mieluummin, että haluat esimerkiksi oppia uusia taitoja, olet kiinnostunut tehtäväalueesta ja olet innokas kehittämään osaamistasi. Muista perustella kiinnostuksesi jokaista hakemaasi kesätyöpaikkaa kohtaan aina erikseen ja harkiten sen sijaan, että käyttäisit motivaatiostasi kertomisessa valmista pohjaa. Työnantaja arvostaa sitä, kun näkee hakijan todella haluavan juuri heille kesätöihin.
Kerro taidoistasi
Vaikka sinulla ei ole vielä työkokemusta, ei se kuitenkaan tarkoita, etteikö sinulla olisi työelämässä kaivattavia taitoja. Kerro hakemuksella niistä taidoistasi, joiden uskot olevan tärkeitä kyseisessä työtehtävässä. Taidot voivat olla persoonaasi liittyviä tai opittuja taitoja. Kerro esimerkiksi, jos olet taitava teknologian kanssa, tarkka ja hyvä organisoimaan asioita tai tulet hyvin toimeen muiden kanssa.
Kannattaa myös kertoa, miten olet hyödyntänyt näitä taitoja esimerkiksi koulussa tai harrastusten parissa. Ole kuitenkin rehellinen, äläkä yritä liioitella osaamistasi. Käytännön esimerkit osoittaa aina työnantajalle, ettei sanomasi ole vain sanahelinää. Pyri miettimään, millaiset taitosi ja ominaisuutesi erottaa sinut muista – voit myös tuoda esiin jotain yllättävää, jonka avulla jäät mieleen!
Pohjaa koulusta ja harrastuksista
Koulutus ja harrastukset kertovat työnantajalle hyvin, millaisiin kesätyötehtäviin voisit sopia. Voit kertoa missä opiskelet ja mitä olet ajatellut opiskella tulevaisuudessa tai minkälaiset teemat sinua kiinnostaa. Mikäli haet kesätöitä tietyn tehtäväalueen parista, koska sinua kiinnostaa lähteä opiskelemaan juuri sille alalle tulevaisuudessa, kannattaa se ehdottomasti tuoda esiin.
Voit myös kertoa avoimesti mitä harrastat. Harrastuksista kertominen on hyvä tapa osoittaa taitojasi – esimerkiksi joukkueurheilua harrastavien voidaan ajatella olevan hyviä tiimityöskentelijöitä ja musiikkia harrastavien olevan tunnollisia ja luovia. Voit myös hieman kehua itseäsi, jos olet saavuttanut koulussa tai harrastuksissa palkintoja. Työhakemuksessa ei kannata pyydellä anteeksi, vaan rohkeasti osoittaa omaa osaamistaan työnantajalle, kunhan muistaa olla kunnioittava ja totuudenmukainen.
Mikäli olet osallistunut koulussa tai harrastuksissa johonkin luottamustoimintaan kuten toiminut tutorina tai kerhonvetäjänä, niin siitä kannattaa ehdottomasti mainita, koska se osoittaa mm. vastuuntuntoa.
Lisää vinkkejä hyvän työhakemuksen tekoon löydät aiemmasta artikkelistamme:
Kirkkorekry.fi -sivustolla voit etsiä ja hakea kesätyöpaikkoja kätevästi: