Saitko kutsun työhaastatteluun? Hienoa!
Haastatteluun ei kannata mennä kylmiltään vaan siihen kannattaa ehdottomasti valmistautua. Huolellinen valmistautuminen vaikuttaa varmasti suoriutumiseesi ja kertoo myös työnantajalle, että hakemasi työpaikka on sinulle tärkeä.
Valmistautuessasi voit esimerkiksi pyytää jotain toista auttamaan sinua esittämällä haastattelijaa, jolloin saat autenttisemman harjoituskokemuksen. Voit myös vaikkapa videoida itseäsi vastaamassa kuvitteellisiin haastattelukysymyksiin. Joka tapauksessa, ääneen puhuminen kannattaa!
Tässä sinulle muutama vinkki siihen, millaisia asioita pohtia etukäteen. Katso myös vinkkimme työhaastattelussa erottumiseksi.
Käy läpi lähettämäsi CV ja hakemus
Haastattelukysymyksiin valmistautuminen kannattaa aloittaa tarkistamalla, mitä olet kertonut itsestäsi CV:ssäsi ja hakemuksessasi.
On tavallista, että haastattelija pyytää sinua perustelemaan tai avaamaan tarkemmin hakemuksessa kertomiasi asioita. Esimerkiksi työkokemuksestasi saatetaan kysyä käytännön esimerkkejä erilaisista työtehtävistä ja vastuista, tai kuinka koet pystyväsi soveltamaan koulutustasi.
Tärkeää on, ettet puhu haastattelussa ristiriitaisia asioita CV:ssä tai hakemuksessa kertomiesi seikkojen kanssa, koska se saa haastattelijan epäilemään kertomasi todenmukaisuutta.
Varaudu yksityiskohtaisiin ja suurpiirteisiin kysymyksiin
Työhaastatteluissa esitetään lukuisia kysymyksiä, joista osa tulee olemaan helpompia vastattavia kuin toiset. Yksityiskohtaiset kysymykset liittyvät usein siihen, millaisia aiemmat kokemuksesi ovat olleet tai kuinka uskot suoriutuvasi jatkossa tietynlaisista haasteista.
On kuitenkin tavallista, että haastattelija aloittaa haastattelun pyytämällä sinua esimerkiksi kertomaan itsestäsi omin sanoin, eli hyvin laajan kysymyksen kautta. Tässä kohtaa on syytä muistaa, että haastattelijalla on sinusta jo jonkinlainen kuva CV:si ja hakemuksesi perusteella – vältä toistoa, eli pyri kertomaan itsestäsi jotain mitä et aiemmin ole tuonut esille.
Opettele tarkastelemaan osaamistasi kriittisesti
Vaikka rekrytoija pyrkiikin selvittämään sinun vahvuutesi ja osaamisesi, useimmiten haastattelussa kysytään myös siitä, mitä kehitettävää haastateltava näkee itsessään olevan. Tällä pyritään selvittämään, kuinka kehitysmyönteinen haastateltava on ja kuinka hän kokee oman osaamisensa.
Tämä kysymys voi tuntua pelottavalta, sillä eihän kukaan halua kertoa huonoja puoliaan potentiaaliselle työnantajalle. Vaikka kysymys esitettäisiinkin muodossa ”Mitkä koet olevan huonot puolesi”, niin pyri kääntämään ajatus siihen, mitä haluaisit itsessäsi kehittää.
Voit esimerkiksi kertoa, että osaat jotain vaadittavaa osa-aluetta vasta perustasolla, mutta olet motivoitunut kehittämään osaamistasi sen parissa ja että olet nopea oppimaan.
Katso tulevaisuuteen
Työhaastattelussa ei välttämättä keskitytä pelkästään nykyhetkeen ja siihen tehtävään, jota olet hakemassa. Usein haastattelussa tiedustellaan hakijan työhön liittyviä tavoitteita – esimerkkinä kysymys voi olla ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua” tai ”Millaisia haaveita sinulla on urasi suhteen”.
Näihin kysymyksiin on syytä vastata siten, että se osoittaa sitoutuneisuutta haettavaa työpaikkaa kohtaan ja jonkinasteista kunnianhimoisuutta. Jos esimerkiksi kertoisit, että haluaisit muutaman vuoden päästä tehdä jotain täysin erilaista kuin millainen hakemasi tehtävä on tai mitä kyseisessä organisaatiossa olisi ylipäätään mahdollista tehdä, rekrytoija saattaa huolestua siitä, ettet olisi sitoutunut työpaikkaan pitkäaikaisesti.
Sinun ei kuitenkaan tarvitse valehdella – pyri vain asettamaan sanasi siten, että työnantajalle tulee sellainen olo, että he voivat vaikuttaa työtyytyväisyyteesi pidemmänkin päälle.
Älä jää haastattelijan kysymysten varaan
Haastattelun lopussa sinulta todennäköisesti kysytään, onko sinulla mitään kysyttävää haastattelijalta. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista, johon on helppo valmistautua ennakkoon.
Tutustumalla organisaation nettisivuihin, sosiaalisen median kanaviin ym. siitä löytyvään tietoon voit keksiä kysymyksen/kysymyksiä, jotka osoittaa työnantajalle sinun olevan perehtynyt ja kiinnostunut organisaatiosta. Tekemällä taustatutkimusta et myöskään ylläty mistään perustavanlaatuisista tiedoista, joita haastattelija saattaa tuoda esille.
Voit myös kysyä esimerkiksi juuri etenemismahdollisuuksista organisaation sisällä, mikäli siitä ei vielä ole ollut puhetta. Muista myös, ettei sinun tarvitse olla samaa mieltä rekrytoijan kanssa, kunhan esität näkökantasi perustellusti ja kunnioittavasti - työnantaja voi arvostaa näkemyksellisyyttä.
Keskity tärkeimpään
Tyypillinen työhaastattelun viimeinen kysymys on se, että miksi juuri sinut tulisi valita avoimeen tehtävään. Mieti valmiiksi mitä haluat korostaa, koska kaikkea mahdollista et voi tiivistää.
Tiivistyksessä on parempi perustella omaa sopivuutta ja halukkuutta työpaikkaan työnantajan intressi edellä – kerro esimerkiksi, mitä arvoa uskot tuottavasi työnantajalle tai miksi vahvuutesi osuvat yksiin tehtävän vaatimusten kanssa.
Katso myös vinkkimme, kuinka erottua positiivisesti muista hakijoista haastattelutilanteessa täältä.
Haastattelupäivän muistilista
- Älä tee itsellesi kiirettä haastattelupäivälle
- Ole ajoissa paikalla, mutta älä liian ajoissa
- Pukeudu siististi ja huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta
- Jos haastattelu on iltapäivällä, pyri nostamaan vireystilaasi sitä ennen
- Älä stressaa liikaa omasta jännittämisestä – se auttaa vireytymään suoritukseen
- Istu ryhdikkäästi haastatteluhuoneessa ja pyri välttämään liiallista liikettä tai jähmettymistä
- Ole oma itsesi
Tsemppiä haastatteluun! :)