Videot ovat viime vuosina vallanneet jalansijaa niin sosiaalisen median sisällöntuotannossa kuin rekrytoinnissa ja työnhaussakin.
Monille työnhakijoista on voinutkin jo tulla vastaan osana hakuprosessia videohaastattelu, jossa kuvataan videovastaukset rekrytoijan ennalta määrittämiin kysymyksiin ennen kuin hakuprosessi etenee varsinaiseen haastattelutilanteeseen. Mutta miksi odottaa videohaastatteluun tai varsinaiseen haastatteluun kun voit työnhakijana jättää vahvan muistijäljen itsestäsi jo siinä vaiheessa kun haastatteluun kutsuttavia valitaan?
Video-CV ja videohakemus modernin työnhaun välineinä
Sekä CV eli ansioluettelo että varsinainen työhakemus avoimeen tehtävään voidaan korvata työnhaussa videoilla, mikäli se on teknisesti mahdollista siinä rekrytoinnissa johon olet hakemusta jättämässä. Mahdollisuudesta videotiedostojen tai -linkkien jättämiseen kerrotaan usein jo työpaikkailmoituksessa mutta viimeistään hakulomakkeella näet, missä muodossa tietoja pyydetään. Mikäli CV:tä ja hakemusta pyydetään lomakkeen sijasta sähköpostitse, on videoiden lähettäminen aina mahdollista sähköpostin liitetiedostona tai linkillä ellei niitä ole pyydetty nimenomaan tekstimuodossa.
Video-CV:llä tarkoitetaan lyhyttä videomuotoista esittelyä, jossa kerrotaan omin sanoin itsestä ja omasta osaamisesta. Video-CV sisältää keskeisimmät asiat mitä tavallisessakin ansioluettelossa kertoisit, mutta puhuttuna sinulla on mahdollisuus korostaa omasta kokemuksesta ja osaamisesta juuri niitä asioita, jotka koet olennaisimmiksi senhetkisen työnhakusi kannalta.
Videohakemus puolestaan kuten tavallinenkin työhakemus, on kohdistettu tiettyyn rekrytointiin tietylle työnantajalle vastaamaan avoimessa työpaikkailmoituksessa esitettyyn tehtävänkuvaukseen ja hakuedellytyksiin. Jokaiseen haettavaan tehtävään tulee tehdä oma videohakemus, jotta se sisältää mahdollisimman vahvat perustelut omasta soveltuvuudesta ja potentiaalinen työnantaja näkee sinun olevan kiinnostunut juuri heistä.
Mitä videolla pitää kertoa?
Video-CV
Video-CV:n ei ole tarkoitus olla pitkä selostus omasta taustasta ja osaamisesta, vaan tiivis ”hissipuhe”, jonka tarkoituksena on herättää potentiaalisen työnantajan kiinnostus. Video-CV:ssä on hyvä kertoa millaista kokemusta ja osaamista itsellä on siltä alalta minne on hakeutumassa ja millaisia vahvuuksia kokee itsellään olevan työntekijänä. Omaa persoonaa saa ja kannattaa tuoda näkyviin video-CV:ssä.
Video-CV:n sisältö tulee kuitenkin suunnitella käyttötarkoituksen mukaan – mikäli se liitetään vastaamaan tavallista CV:tä avoimen työpaikan hakemisen yhteyteen, ei videolla tarvitse erikseen kertoa esimerkiksi siitä, millaisista tehtävistä olisi kiinnostunut. Mikäli kuitenkaan sopivia työpaikkoja ei juuri nyt ole haettavana, voit esimerkiksi ladata videon omaan LinkedIn-profiiliisi ja tällöin videolla kannattaa kertoa heti alkuun myös, millaisia tehtäviä etsit ja miltä alueelta. Omien verkostojen avulla voi hyvinkin olla mahdollista että video löytää tiensä juuri oikean henkilön nähtäväksi ja löydät töitä avoimien työmarkkinoiden ulkopuolelta!
Videohakemus
Videohakemuksen tarkoituksena on perustella esimerkein sitä, miksi olisit soveltuva juuri kyseiseen työtehtävään ja työpaikkaan johon olet hakemassa. Videohakemusta suunniteltaessa kannattaa työpaikkailmoitus lukea huolella läpi ja pyrkiä osoittamaan miksi juuri sinä olisit sopiva ehdokas. Mikäli sinulta puuttuu jotain osaamista mitä työnantaja toivoo, voit esimerkiksi kertoa ettet ole vielä perehtynyt tähän asiaan mutta sinulla on muita vahvuuksia joista työnantajalle voisi olla lisäarvoa ja että haluat kehittää omaa osaamistasi.
Muista aina suunnitella videohakemuksesi siten, ettet toista liiallisesti samoja asioita mitä olet CV:ssä jo kertonut. Videohakemuksen tulisi olla ikään kuin perustelut CV:ssä esiin nostetuille seikoille, kohdennettuna tiettyyn rekrytointiin.
Mitä videon teossa tulee huomioida?
Valmistautuminen
Video-CV:tä tai hakemusta ei kannata lähteä kuvaamaan ns. kylmiltään, vaikka tavoitteena ei olekaan mikään täydellinen suoritus tai esitys. Voit kuitenkin luoda mahdollisimman hyvät edellytykset oman itsesi ja osaamisesi esittelylle valmistautumalla kuvausta varten. Tärkeää on varata videon tekemiselle riittävästi aikaa – sitä ei kannata lähteä kuvaamaan kiireessä vaan siihen on syytä varata useita tunteja. Mikäli prosessi tuntuu raskaalle, voit esimerkiksi suunnitella mitä haluat videolla sanoa, testata kuvauslaitteesi säädöt, tarkistaa sopivan kuvauspaikan ja miettiä miten pukeutua etukäteen – ja hoitaa sitten varsinaisen kuvaamisen toisena päivänä.
Kuvaamista voi ja kannattaakin hieman harjoitella sekä sisällöllisesti että teknisesti mutta muista, että harjoitellakin voi liikaa. Tarkoituksena ei ole luoda valheellista kuvaa itsestään vaan nimenomaan korostaa omia vahvuuksia ja omaa persoonaa mahdollisimman edustavalla ja mieleenpainuvalla tavalla. Rekrytoijat arvostavat tiiviyttä, joten video-CV:n ja -hakemuksen sopiva pituus on lähtökohtaisesti alle 2 minuuttia.
Kuvaaminen
Video-CV:n ja -hakemuksen kuvaamiseen riittää hyvin älypuhelimen kamera ja mikrofoni. Mikäli mahdollista, voit toki käyttää myös erillistä kameraa ja mikrofonia kuvan- ja äänenlaadun parantamiseksi. Älypuhelimella saa kuitenkin riittävän laadukasta jälkeä, kun kuvausympäristö on riittävän rauhallinen ja valoisa. Pyrkimyksenä kaikissa kuvausteknisissä valinnoissa on harmoninen kokonaisuus, joka on katsojalle visuaalisesti miellyttävää ilman että huomio poistuu varsinaisesta sisällöstä eli puheesta.
Varmista, ettei kuvaustilassa ole ylimääräisiä ääniä joita mikrofoni saattaisi poimia ja pyri valaisemaan kasvosi mahdollisimman hyvin. Luonnonvalo on usein paras ratkaisu, joten kotona voit asettautua esimerkiksi ikkunan eteen. Älä jätä ikkunoita taaksesi, koska silloin luonnonvalo rikkoo kuvaa ja saa kuvauskohteen näyttämään hämärältä. Voit myös käyttää pöytävaloja kasvojesi valaisemiseen, esimerkiksi rengasvalo on kätevä apuväline tähän. Mikäli haluat kuvata videosi esimerkiksi ulkona, on suositeltavaa käyttää erillistä, tuulisuojattua mikrofonia äänenlaadun varmistamiseksi.
Asettaudu kameran ääreen siten, että pääsi jää kuvaan kokonaan mutta lisäksi vähintään hieman hartiaprofiilia. Pään yläpuolelle ei tule jättää liikaa tyhjää tilaa ja molemmille sivuille on hyvä jäädä saman verran tilaa. Liian kauaksi kamerasta ei kannata jäädä jotta ääni kuuluu selkeästi. Kamera on hyvä asettaa silmien korkeudelle. Mikäli kuvan- ja äänenlaatu ei kärsi, voit tehdä myös persoonaasi sopivia luovia ratkaisuja kuvausteknisten valintojen suhteen.
Taustan kannattaa olla melko neutraali, jotta katsojan huomio ei kiinnity häiritsevästi epäolennaiseen. Taustana ei kuitenkaan tarvitse olla pelkkä valkoinen seinä vaan siellä voi olla myös eloa kunhan se ei ole levoton. Huomioi tausta myös valitessasi vaatetustasi tai toisinpäin – esimerkiksi valkoista taustaa vasten kuvattaessa ei kannata valita valkoista paitaa vaan hakea jotain kontrastia. Vaikka kuvassa ei vaatetus juuri ylävartaloa lukuun ottamatta näykään, voi väri- ja kuosivalinnalla olla merkitystä varsinkin suhteessa taustaan – mikäli haluaisit käyttää paitaa jossa on esimerkiksi voimakas raidoitus tai muu kuvio, kannattaa testata etukäteen ettei se aiheuta kuvaan ylimääräistä liikettä.
Viimeistely
Kaikki videomateriaali kaipaa yleensä käsittelyä mutta se ei ole pakollista. Mikäli kuvaat videon yhdeltä istumalta haluamasi kaltaiseksi ilman että sen alkuun, väliin tai loppuun jää ylimääräisiä sekunteja, voi video toimia hyvin sellaisenaan. Mikäli taas koet videon kuvaamisen kerralla kokonaisuudessaan haastavaksi, voit kuvata sen osioissa ja sitten yhdistellä palaset käyttämällä jotain editointiohjelmaa. Ilmaisversioista esimerkiksi CapCut on helppokäyttöinen. Halutessasi voit editoimalla säätää myös esimerkiksi videon valoastetta, värisävyjä ja äänentasoa sekä lisätä erilaisia tehosteita.
Useimmilla laitteilla video tallentuu valmiiksi mp4- tai mov-tiedostona, mutta kannattaa tarkistaa ennen videon jakamista että tiedostomuoto on joku yleisimmistä, ettei vastaanottajalle tule ongelmia sen avaamisessa.