Skip to main content

Miten pitää huolta oman osaamisen ajantasaisuudesta työmarkkinoilla?

17.10.2023 09:28

Miten pitää huolta oman osaamisen ajantasaisuudesta työmarkkinoilla?

Oman urakehityksen ja työnteon mielekkyyden kannalta on oleellista aina silloin tällöin tarkastella ja kehittää omaa osaamistaan.

Osaamisen kehittäminen auttaa pysymään kysyttynä työmarkkinoilla ja kenties sen oman unelmatyön nappaamisessa. Meillä kaikilla on omat vahvuutemme ja uniikkia osaamista, mitä kukaan ei voi kopioida. Toisinaan olisi kuitenkin hyvä miettiä, millaisia taitoja tarvitaan tulevaisuuden työelämässä, kun työnteon tavat ja tarpeet muuttuvat ajan myötä.

Katso eteenpäin

Mieti, millaista työtä haluaisit tulevaisuudessa tehdä. Sen jälkeen mieti, mitä taitoja tuossa työssä vaaditaan. Mieti myös, millaista osaamista tuo kyseinen työ voisi vaatia esimerkiksi viiden vuoden päästä – voiko esimerkiksi tekoäly vaikuttaa kyseisen työn tekotapaan tai tarpeellisuuteen.

Sinun ei tarvitse olla ennustaja, mutta suunnittelemalla saat selkeämmän kuvan omasta osaamisestasi ja siitä, mitä taitoja sinun kannattaisi kehittää. Sinulla ei myöskään tarvitse olla kymmenvuotissuunnitelmaa jatkuvasti valmiina, miksi olisikin hyvä pysähtyä näiden asioiden äärelle säännöllisin väliajoin.

Seuraa itseäsi kiinnostavia asioita

Maailma on pullollaan tietoa ja trendejä, jotka vaikuttavat nykypäivän ja tulevaisuuden työmarkkinoiden kysyntään. Seuraamalla sinua kiinnostavia kirjoituksia, videoita tai vaikkapa podcasteja, voit oppia paljon uusia asioita, joiden avulla kehittää omaa osaamistasi.

Ja mikä parasta – kun seuraat sinua kiinnostavia aiheita, uuden oppiminen tuntuu mielekkäältä ja käy helposti. Usein kuitenkin pyritään hakeutumaan omalla uralla suuntaan, jossa työtehtävät ovat alati mielekkäämpiä itselle. Näin ollen omien henkilökohtaisten kiinnostusten kautta on mahdollista myös oppia ja löytää uutta ajatusta jatkoon.

Opiskelu ei ole koskaan turhaa

Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella vaikkapa uutta tutkintoa tai muutoin kerryttää uutta ammatillista osaamista. Monissa työpaikoissa työntekijöitä kannustetaan opiskelemaan ja kehittämään omaa osaamistaan. Kysy työnantajaltasi rohkeasti, miten he voisivat tukea sinua ammattitaitosi vahvistamisessa.

Osaavaa työvoimaa ei voi koskaan olla liikaa ja useimmat haluavat aktiivisesti kehittyä, joten todennäköisesti myös työnantajasi ymmärtää, että uusi tai vahvistunut osaaminen voi auttaa työn suorittamisessa ja työntekijän sitoutumisessa työpaikkaan. Osaamisen kehittämiseen on monenlaisia keinoja, joista osa voi olla kevyemmin toteutettavissa, kuten esimerkiksi lyhyempiä kursseja tai yksittäisiä koulutuksia, jopa maksutta.

Ja jos työnhaku on ajankohtaista, tutustu avoimiin työpaikkoihin:

Avoimet työpaikat

Lisää tästä aiheesta

Lue lisää aiheista